Moederborden

Het moederbord verbindt alle onderdelen in je computer. Letterlijk alle communicatie tussen je componenten gaat via je moederbord en je kunt je dus voorstellen dat het belangrijk is dat die van goede kwaliteit is. Zorg dat je moederbord de juiste aansluitingen heeft en dat hij bijvoorbeeld Wi-Fi heeft of overklokken ondersteunt als je dat belangrijk vindt.

 

Moederbord kopen?

Het moederbord (motherboard, mainboard) is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je computer, het voorziet namelijk alle componenten van stroom en laat deze onderling met elkaar communiceren. Denk hierbij aan je videokaart, processor en je ssd. Let er bij het aanschaffen van deze onderdelen wel op dat ze compatibel zijn met het moederbord. Het moederbord zelf kan je vinden in verschillende merken, denk aan Gigabyte, ASUS en MSI.

 

Moederbord kiezen

Bij het aanschaffen van een moederbord (of juist de verschillende onderdelen) moet je dus letten op verschillende specificaties, ondanks dat ieder moederbord exact dezelfde functie heeft. Allereerst let je op het formaat van het moederbord, de computerbehuizing bepaald hierbij welk formaat de juiste is. Hoe groter je moederbord, hoe meer sloten je hebt voor onderdelen. Verder is er de chipset (AMD of Intel), deze regelt het verkeer tussen de verschillende onderdelen. Bekijk voor het aanschaffen van je processor goed de specificaties van je moederbord om te controleren welke processor het ondersteunt. Let hierbij ook op het type socket, voor het functioneren van je processor moeten deze exact hetzelfde zijn. Dit geldt ook voor de aansluiting van je RAM.

 

Moederbord vervangen

Als je besluit om je moederbord zelf te vervangen, moet je het exacte model weten met daarbij de compatibele vervangende modellen. Moederborden kunnen in laptops uiterst moeilijk te vervangen zijn, omdat ze niet gemakkelijk te openen of te demonteren zijn door de kleine ruimte. Dit is over het algemeen gemakkelijker uit te voeren op desktopcomputers. Wil je nakijken welk model toetsenbord je hebt? Dan kan je deze informatie vinden door de documentatie van je computer te raadplegen.

 

Moederbord onderhouden

De meeste moederborden gaan langer mee dan de rest van de computeronderdelen, ervan uitgaande dat ze goed worden onderhouden. Je hoeft niets te doen om actief voor je moederbord te zorgen, maar het kan handig zijn om op de hoogte te zijn van de veelvoorkomende moederbordmoordenaars. Dingen die een moederbord voortijdig zullen vernietigen, zijn onder meer:

  • Hoge hitte, meestal als gevolg van ontoereikende koelsystemen en ventilatoren
  • Elektrische schade, door morsen of het gebruik van verkeerde stroomaccessoires
  • Defecte verbindingen of connectortypes

Transparant over onderdelen & prestaties

Met kwaliteitscertificaat

Veilig & verzekerd verzonden

Toegang tot exclusieve Redux Community

Mint ICT B.V. KvK Nummer 83249575 | BTW Nummer NL862792277B01