PC koelingen

De processorkoeler heeft één taak: Je processor koelen. Dat doet hij door de warmte weg te leiden van je processor en zo snel mogelijk af te geven aan de lucht in je kamer. Hoe hij dat doet verschilt en hoe beter hij dat doet, hoe lager je temperaturen zijn. Er zijn kleine koelers van aluminium, grote koelers met koperen heatpipes en zelfs waterkoelers met een pomp en een radiator zoals in een auto!

 

Koelingen

De koeling is een belangrijk onderdeel van je PC, bepaalde onderdelen kunnen namelijk oververhit raken. Het belangrijkste onderdeel in je PC is je processor, deze heeft bijvoorbeeld een maximaal TDP van 90W. Bij het aanschaffen van een koeling is het belangrijk dat deze een wattage heeft van 90W, het best is om in dit geval een koeling van 100W te gebruiken.

Als de processor, of een ander onderdeel in je PC, te warm wordt kan deze slechter gaan werken. Dit resulteert in het geval van de processor in een thermalthrottle. Hierbij wordt de kloksnelheid van de CPU aangepast op basis van de hoeveelheid warmte die momenteel wordt gegenereerd. In het ergste geval van oververhitting kan een systeemcrash het gevolg zijn, dit wil je natuurlijk voorkomen.

De meeste koelingen zijn gebaseerd op lucht of op water, echter wordt er ook steeds meer gebruikt gemaakt van thermo-elektrische koelingen.

 

Luchtkoelingen

Bij een luchtkoeling draait het om het afvoeren van warme lucht en het aanvoeren van koude lucht doormiddel van een ventilator. Hierdoor wordt er een voortdurende luchtstroom langs verschillende onderdelen in je case geleid. Deze manier van koelen is het meest gebruikelijk in een PC.

 

Waterkoeling

Een processorkoeler bestaat uit drie onderdelen; een waterblok, een pomp en een radiator. Het waterblok wordt bovenop de processor geplaatst en heeft hierbij twee aansluitingen; één naar de radiator en de andere naar de pomp. Vanuit de aansluiting bij de pomp gaat het water stromen. Het is belangrijk om altijd schoon water toe te voegen. In een waterkoeling mag geen gewoon water gebruikt worden, dit moet gedestilleerd water of onthard water zijn met een anti-corrosiemiddel. Vergeleken met een normale (lucht)koeling is de waterkoeling vaak wat complexer en daardoor duurder. Bekijk op deze pagina alle koelers in ons assortiment.

 

 

Transparant over onderdelen & prestaties

Met kwaliteitscertificaat

Veilig & verzekerd verzonden

Toegang tot exclusieve Redux Community

Mint ICT B.V. KvK Nummer 83249575 | BTW Nummer NL862792277B01