Werkgeheugen

Je werkgeheugen bepaalt samen met je CPU hoe goed je kunt multitasken. Dat wil zeggen: hoe veel programma’s je tegelijk open kunt hebben en gebruiken zonder dat je PC trager gaat aanvoelen. 8GB is genoeg voor lichte games, werk en een beetje browsen, maar voor een game PC is 16GB de perfecte hoeveelheid. Voor professionals en echte powerusers is 32GB of meer pas nodig.

 

RAM geheugen

Het werkgeheugen, ook wel RAM-geheugen (Random Access Memory), heeft invloed op de snelheid van je PC. Op je RAM wordt data tijdelijk opgeslagen voordat het wordt doorgegeven aan de harde schijf. Ook bepaalt het hoeveel je PC tegelijk aan kan. Afhankelijk van de gebruikssituatie kan je kiezen voor meer of minder RAM-geheugen.

 

RAM geheugen uitbreiden

Om je PC sneller te maken en de performance te verbeteren kan het werkgeheugen uitgebreid worden, let er dan wel op dat je een PC aanschaft waar nog ruimte is om eventueel een extra RAM toe te voegen. Heb je nog lege slots? Zorg dan dat je werkgeheugen bijbestelt dat zo veel mogelijk op het werkgeheugen lijkt dat je al hebt. Het liefst PRECIES dezelfde sticks. Het moet sowieso van dezelfde maat zijn (DIMM of SODIMM) en hetzelfde type (DDR2/3/4). Heb je één slot over, koop dan dus één stick met dezelfde capaciteit en specificaties. Heb je twee slots over, koop dan twee sticks met precies dezelfde capaciteit en specificaties. Als je twee slots over hebt en je prikt er maar één stick bij, gaat er bandbreedte verloren, wat kan zorgen voor slechtere prestaties.

 

Verschillende GB aan geheugen

Als je een PC aanschaft om enkel mee te internetten of wat tekstbestanden mee te verwerken, heb je vaak al genoeg aan 2 tot 4 GB aan werkgeheugen. Gebruik je de PC voor het bewerken van fotos, video’s of om mee te gamen? Dan is 8 GB vaak voldoende voor lichte games, maar is een 16 GB eerder aan te raden voor een betere performance. Voor professionals werkt een 32GB, of meer, het best!

 

DDR4

De DDR4 is het meest voorkomende, of meest standaard, type opslag op dit moment. Deze is te verkrijgen in verschillende snelheden, bijvoorbeeld 2133 MT/s of 2400 MT/s, het gaat hier dan om de snelheid waarmee de data tussen het werkgeheugen en de processor verwerkt wordt. Let er bij het aanschaffen van je DDR4 op dat je voor de snelheid kiest die bij je moederbord past.

DDR4 is echter niet de meest recente soort, dat is de DDR5. Deze verkopen we niet los, maar plaatsen we wel in onze prebuilt PC’s.

 

Kloksnelheid

De snelheid van je ram-geheugen wordt gemeten in megahertz (MHz). Hoe hoger het aantal, hoe sneller je werkgeheugen is. De kloksnelheid is belangrijk voor bijvoorbeeld gamen of het openen van meerdere programma’s naast elkaar. Op onze website verkopen we momenteel RAM-geheugen met twee verschillende kloksnelheden, namelijk de 3600MHz en de 3200MHz. Hierbij is het belangrijk om te weten dat AMD compatibel is met 3600MHz en Intel met 3200MHz.

Verder zijn de meest gangbare en populaire snelheden op dit moment ook de 3200MHz en 3600MHz. Er is nóg een eenheid die belangrijk is, namelijk de CAS Latency. In principe wil je een zo hoog mogelijke snelheid en een zo laag mogelijke CAS Latency. Er is een gigantisch prijsverschil tussen bijvoorbeeld 3600MHz CAS 18 en 3600MHz CAS 14 sticks.

Verder is nog een belangrijk gegeven: RAM snelheid is bij AMD Ryzen van grotere invloed op je performance dan bij een Intel chip. Besteed daar bij AMD Ryzen dus wat extra aandacht en misschien budget aan.

Transparant over onderdelen & prestaties

Met kwaliteitscertificaat

Veilig & verzekerd verzonden

Toegang tot exclusieve Redux Community

Mint ICT B.V. KvK Nummer 83249575 | BTW Nummer NL862792277B01