Wat is het verschil tussen HDD’s en SSD’s?

Vandaag nemen we verschillende opslagmedia onder de loep: de klassieke HDD, de SATA SSD en de NVMe SSD. Je opslag maakt in principe niets uit voor je framerates (FPS), maar je opslag maakt wél een groot verschil in de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je PC. Wat is het verschil tussen HDD’s en SSD’s?

 

Wat is een harde schijf (HDD)

Een harde schijf, HDD of “Hard Disk Drive” is de klassieke optie voor opslag in je PC. Het is de goedkoopste optie, met de meeste Gigabytes per euro. Maar er is een reden dat de HDD langzaam wordt vervangen door de SSD in de meeste PC’s. Waarom?

HDD’s hebben bewegende delen. De schijven draaien en de lees-/schrijfkoppen bewegen naar de goede plek op de schijven om daar data uit te lezen of op te slaan. Daardoor zijn harde schijven gevoeliger voor slijtage dan SSD’s. Een normale harde schijf kun je na vier jaar het beste afschrijven, want daarna is de kans op dataverlies eigenlijk te groot om nog belangrijke data op te slaan. Een SSD kun je veel langer veilig blijven gebruiken.

Nóg een gevolg van die bewegende delen is de traagheid van een HDD ten opzichte van een SSD. Een HDD moet eerst met de lees/-schrijfkop naar de goeie plek en die moet dan ook nog eens wachten tot de goeie plek op de schijf voorbij komt. Bij veel kleine bestanden zorgt dit voor een véél tragere ervaring dan bij SSD’s. Vervolgens is de HDD bij het lezen/schrijven afhankelijk van de draaisnelheid van de schijf. Die is meestal 5400 tot 7200RPM, met een enkele uitschieter naar 10000RPM voor hele dure schijven, maar zelfs de 10000RPM  consumentenschijven kunnen niet op tegen een “normale” SATA SSD.

Wat is een SATA SSD

De SATA SSD of “Solid State Drive” gebruikt de SATA-bus via een SATA kabel, een mSATA slot of een M.2 slot, heeft geen bewegende delen en bestaat volledig uit chips. Hierdoor wordt een groot deel van alle vertragingen uit een harde schijf geëlimineerd. De lees- en schrijfsnelheden zijn hoger, maar de grootste winst wordt gehaald bij kleinere bestanden. Dit zorgt, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, voor de grootste snelheidswinst. Het verschil wordt duidelijk als je kijkt naar praktijktesten als die in onze video. Hieronder zie je drie keer dezelfde SATA SSD, maar met andere aanlsuitingen. Van links naar rechts: SATA (kabel) SSD, mSATA SSD, M.2 SSD.

Stel we hebben een HDD met een leessnelheid van 250MB/s en een SATA SSD met een leessnelheid van 500MB/s. Dan is de SSD twee keer zo snel bij het laden van bijvoorbeeld windows of games toch? Als heel windows of een hele game éen bestand was, dan ja. Helaas (voor de HDD dan) bestaan ze uit meerdere, kleinere bestanden en is een SSD in de praktijk vaak meer dan drie keer sneller dan een HDD.

Er is echter een probleem met de SATA SSD: Hij gebruikt technieken die ontwikkeld zijn voor harde schijven, namelijk de SATA-interface en de AHCI-standaard. Waar je dat bijvoorbeeld terugziet is de maximale lees-/schrijfsnelheid van een SATA SSD. Hoger dan 600MB/s ga je niet vinden, omdat de SATA-600 interface dat simpelweg niet ondersteunt. (Waar zou die 600 voor staan hè)

Wat is een NVMe SSD

De oplossing kwam er in de vorm van NVMe, de opvolger van AHCI. Deze standaard is volledig ontworpen met alle voordelen van SSD’s in gedachte. Ze kunnen veel meer dingen tegelijk en gebruiken PCI Express, wat veel sneller is dan SATA. Een PCIe 4.0 slot ondersteunt maximaal 32GB/s, al gebruiken NVMe SSD’s meestal een kwart van die bandbreedte. Nog steeds netjes, want deze SSD’s halen leessnelheden van wel 7000MB/s. Hierbeneden zie je links een M.2 NVMe SSD, en rechts een NVMe SSD die een PCIe-slot gebruikt

 

 

De aansluiting van deze SSD’s verschilt. Ze gebruiken weliswaar de PCIe-bus, maar die is op meerdere manieren te bereiken. Via een PCIe-slot, via een M.2 slot en via een U.2 connector. De M.2 is veruit de bekendste en populairste. NVMe SSD’s worden daardoor vaak “M.2 SSD’s” genoemd maar die benaming is onjuist. Een M.2 SSD kan namelijk ook gewoon een SATA SSD zijn, omdat het M.2 slot zowel PCIe als SATA kan ondersteunen. Laat je dus niet voor de gek houden! Hieronder zie je twee M.2 SSD’s. De linker is een SATA SSD en de rechter is een NVMe SSD.

Wat moet je kiezen?

Een instap NVMe SSD en een SATA SSD zijn ondertussen even duur. Daarom raad ik eigenlijk alleen nog NVMe SSD’s aan, eventueel in combinatie met HDD’s voor massa-opslag. Toch is er nog een plek in de markt voor SATA SSD’s. Misschien heeft je moederbord geen M.2 slot of zitten al je M.2 slots al vol. Dan is een SATA SSD natuurlijk nog steeds prima.

Wij bij Redux Gaming gaan mee met de tijd. Daarom hebben al onze modellen zo’n moderne NVMe SSD.

 

 

 

 

 

 

Transparant over onderdelen & prestaties

Met kwaliteitscertificaat

Veilig & verzekerd verzonden

Toegang tot exclusieve Redux Community

Mint ICT B.V. KvK Nummer 83249575 | BTW Nummer NL862792277B01