Gaming Monitoren

Je wilt niet alleen lekker kunnen gamen met je gaming pc, maar wilt natuurlijk ook het beste beeld hebben wat gepaard gaat met de kracht van je gaming pc. Gaming monitoren zijn een goede keuze, deze beschikken in tegenstelling tot normale monitoren over een beter paneel waarmee mooiere kleuren gerealiseerd kunnen worden, je scherper beeld krijgt door een hogere ververs snelheid (Hz) en een snelle reactietijd.

Ververs Snelheid (Hz)

Wanneer je games speelt die op een hoge snelheid worden gespeeld zoals bijvoorbeeld shooters, dan wil je niet dat je beeld onscherp wordt wanneer een snelle beweging wordt gemaakt en daardoor je game ervaring verslechterd. Vaak is het dan verstandig om een monitor te kiezen met een hoge ververs snelheid of refresh rate. Dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hz), waarbij normale monitoren over 60Hz beschikken, hebben gaming monitoren veelal 120 of 144Hz panelen en ondersteuning voor FreeSync of G-Sync wat ervoor zorgt dat wanneer je game pc het aankan, de framerate (FPS) op gelijke hoogte wordt gezet als je ververs snelheid, bij een 144Hz paneel dus op 144 FPS. Zo wordt ervoor gezorgd dat het beeld scherp en soepel blijft wanneer snelle bewegingen of acties plaatsvinden in de game.

Reactiesnelheid (ms)

De reactiesnelheid van je beeldscherm is ook een belangrijke factor in de game wereld. Vooral op competitief niveau is het verstandig om een beeldscherm te nemen met een snelle reactiesnelheid. Deze snelheid wordt uitgedrukt in milliseconden (ms). Hoe minder ms, hoe beter. Dat houdt in dat wanneer je videokaart het signaal doorstuurt naar je beeldscherm, het dus sneller op je scherm verschijnt. Neem een shooter als voorbeeld, wanneer je een beeldscherm hebt met een lage ms en een met een hoge ms, dan zal je bij die met een lagere ms sneller iemand om een hoekje zien komen dan bij het beeldscherm met een hoger ms en dus reactiesnelheid. Nu valt op het gebied van gaming monitoren op dit vlak nog maar weinig te wensen over, want de meesten zitten sowieso altijd onder 5 ms, waarbij 1 ms ongeveer het laagste is op dit moment. Om het verschil te zien moet je zelf al over een ontzettend hoge reactiesnelheid beschikken, dus voor de casual gamer maakt dit verschil niet veel uit. Sommige mensen spelen op hun tv, dat is iets heel anders dan een gaming monitor, de reactie snelheid van een tv is meestal ontzettend langzaam in vergelijking en dus niet verstandig om te gebruiken wanneer je op hoog niveau gaat spelen in bijvoorbeeld Counter-Strike.

Redux Gaming is onderdeel van Desk Heroes B.V