Je internetverbinding. is belangrijk. Ten eerste bepaalt hij hoe snel je game klaar is met downloaden en daarmee dus hoe lang je moet wachten. Ten tweede is je online game-ervaring deels afhankelijk van je internetverbinding. Het debat Wi-Fi versus kabel steekt zich dan ook vaak de kop op, want wat is nou beter? Is gamen met de kabel echt zo veel beter dan met Wi-Fi?

Wat is het verschil tussen draadloos en kabel?

Eerst moeten we het verschil begrijpen. Je huis is verbonden met het internet via een kabel of glasvezel verbinding. Een kastje in je huis regelt die communicatie en vanuit dat kastje gaat ofwel een draadloos signaal, dus Wi-Fi, of een kabel naar je apparaten. We hebben het vandaag puur over de verbinding tussen je PC en dat kastje in je huis. De rest gaat via een wereldwijd kabelnetwerk en daar heb jij dus geen invloed op.

Wat maakt internet “goed”?

Om te gamen heb je “goed internet” nodig, maar wat maakt een internetverbinding “goed”? Als je ooit een speedtest hebt gedaan zul je zien dat er drie cijfers uitrollen. Downloadsnelheid, uploadsnelheid en ping. Uploadsnelheid en downloadsnelheid vormen samen de bandbreedte: hoeveel data jij tegelijkertijd per seconde kunt versturen en verzenden. Die wil je natuurlijk zo hoog mogelijk hebben. De ping is de vertraging tussen jouw PC en de server. Die wil je natuurlijk zo laag mogelijk hebben. Bij een kabelverbinding en een stabiele Wi-Fi-verbinding zijn deze waardes constant, maar bij een onstabiele verbinding kunne schommelingen optreden die jij ervaart als “lag”.

Wi-fi vs Kabel voor gamers

Eigenlijk is het antwoord op de vraag Wi-Fi of Kabel, puur uit een gamersstandpunt, Kabel. Een kabel is een directe, snelle, stabiele verbinding tussen je PC en je router. Is die per se sneller dan Wi-Fi? Nee, een goede router die dicht bij je PC staat kan dezelfde resultaten neerzetten. Helaas is de reden voor het gebruik van Wi-Fi nou juist vaak dat de PC ver van de router af staat. Een kabel is dan veel gedoe vergeleken een draadloze verbinding. Maar Wi-Fi veroorzaakt vaak meer problemen dan het oplost.

Het probleem bij Wi-Fi

Een Wi-Fi signaal wordt makkelijk verstoord. Niet alleen door de muren en vloeren waar het doorheen moet, maar ook door andere Wi-Fi netwerken in de buurt en elektrische apparaten. Voor het kijken van een filmpje of een spelletje op je telefoon maakt het weinig uit, maar in een online game wel degelijk. Het kan ertoe leiden dat jij slecht presteert of zelfs uit de game gegooid wordt en er is niets irritanter dan dat. Het opzetten van het Wi-Fi netwerk is heel simpel en daardoor aantrekkelijk, maar het fiksen van een instabiele verbinding of slecht bereik is een stuk moeilijker. Dit kost snel al zo veel tijd, dat je in die tijd drie kabels had kunnen leggen.

Dus, mijn advies: Zorg voor een kabel of zorg ervoor dat de router dicht bij je PC staat. Een kabel is goedkoper dan een goede router en altijd stabiel. De moeite die het kost weegt makkelijk op tegen alle ongestoorde uurtjes die jij straks kunt gamen.

 

 

Transparant over onderdelen & prestaties

Met kwaliteitscertificaat

Veilig & verzekerd verzonden

Toegang tot exclusieve Redux Community

Mint ICT B.V. KvK Nummer 83249575 | BTW Nummer NL862792277B01