RAM geheugen

RAM, RAM geheugen, werkgeheugen, geheugen, hoe je het ook noemt, is een belangrijk onderdeel van je game PC. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Het zit in PC’s, Laptops en telefoons. Ook weten we dat je er veel van moet hebben. Maar hoe veel? Laten we eerst eens kijken wat RAM geheugen nou precies doet en waarom het zo belangrijk is.

 

Wat is RAM geheugen

RAM of “Random Access Memory” is eigenlijk supersnelle opslag waar je processor super snel informatie uit kan halen of juist informatie in kan bewaren. In het werkgeheugen staat data die de processor nodig heeft om te rekenen. Het is super belangrijk dat de processor daar snel bij kan, anders moet de processor wachten en is hij dus even niks aan het doen. Omdat RAM zo snel is, is het ook heel duur. 16GB RAM kost ongeveer €70 euro op moment van schrijven. Daar heb je makkelijk een SSD van 500 GB voor. Ook is RAM volatiel. Dat betekent dat alle informatie die erin staat verloren gaat als de stroom eraf gaat. Een SSD of harde schijf onthouden wel gewoon alles zonder stroom.

Een programma dat je opent op je PC, komt in je RAM te staan. Daar kan het programma dus sneller communiceren met de processor. Als je te veel programma’s tegelijk open hebt staan raakt je RAM vol. Raakt je RAM vol, dan gaat Windows programma’s die geen gebruik maken van de processor uit het RAM halen. Wil je dat programma vervolgens weer gaan gebruiken, dan reageert het programma trager, omdat de benodigde data dus niet meer in dat snelle werkgeheugen staat, maar in de langzamere SSD of harde schijf in je computer. Als je niet wilt dat dit gebeurt, moet je zorgen dat je genoeg RAM hebt.

Hoeveel RAM geheugen heb ik nodig

Op dit moment raden wij minimaal 8GB RAM geheugen aan, maar eigenlijk is 16GB de beste keuze. Dat is namelijk niet veel duurder en 8GB wordt toch snel te weinig, terwijl 16GB voor gamers meer dan genoeg is. Ga je video-editen, 3D modelleren, renderen of andere professionele toepassingen gebruiken, dan raden we 32GB of meer aan.

RAM Snelheid: Maakt het uit?

Zoals je misschien weet heeft RAM ook een snelheid. Op dit moment is DDR4 de standaard, met snelheden van 2133MHz of hoger. De meest gangbare en populaire snelheden op dit moment zijn 3200MHz en 3600MHz. Er is nóg een eenheid die belangrijk is, namelijk de CAS Latency. In principe wil je een zo hoog mogelijke snelheid en een zo laag mogelijke CAS Latency. Er is een gigantisch prijsverschil tussen bijvoorbeeld 3600MHz CAS 18 en 3600MHz CAS 14 sticks.

Er is nog een belangrijk gegeven: RAM snelheid is bij AMD Ryzen van grotere invloed op je performance dan bij een Intel chip. Besteed daar bij AMD Ryzen dus wat extra aandacht en misschien budget aan.

RAM geheugen uitbreiden

Heb je al een computer of laptop, maar wil je je RAM geheugen uitbreiden? Dat kun je vrij eenvoudig zelf doen. RAM is in de meeste gevallen namelijk een kwestie van klik en klaar. Hier zijn een paar handige tips:

Check eerst of je nog lege RAM-slots hebt. Als dit niet het geval is, zul je alle sticks moeten vervangen door sticks met een hogere capaciteit.

Heb je wel nog lege slots? Zorg dan dat je werkgeheugen bijbestelt dat zo veel mogelijk op het werkgeheugen lijkt dat je al hebt. Het liefst PRECIES dezelfde sticks. Het moet sowieso van dezelfde maat zijn (DIMM of SODIMM) en hetzelfde type (DDR2/3/4). Heb je één slot over, koop dan dus één stick met dezelfde capaciteit en specificaties. Heb je twee slots over, koop dan twee sticks met precies dezelfde capaciteit en specifiacties. Als je twee slots over hebt en je prikt er maar één stick bij, gaat er bandbreedte verloren, wat kan zorgen voor slechtere prestaties.

RAM geheugen kopen

RAM geheugen kopen is niet moeilijk. Neem de sticks die al in je PC zitten even eruit en lees wat de precieze productnaam is. Google dat en je krijgt natuurlijk gewoon links naar websites waar je ze kan kopen, tenzij ze écht heel oud zijn.

Transparant over onderdelen & prestaties

Met kwaliteitscertificaat

Veilig & verzekerd verzonden

Toegang tot exclusieve Redux Community

Mint ICT B.V. KvK Nummer 83249575 | BTW Nummer NL862792277B01