Videokaarten

Een videokaart is een belangrijk onderdeel van je PC. Die tekent namelijk alles op je scherm. Ga je gamen? Dan is je videokaart misschien wel het belangrijkste onderdeel. Je videokaart bepaalt namelijk voor het grootste deel hoe mooi je game gaat zijn en hoe veel FPS of Frames Per Seconde je gaat halen. Combineer hem met een rappe CPU, genoeg RAM en een voeding die voldoende stroom kan leveren en geniet van de mooiste graphics en hoge FPS.

Videokaart PC

De videokaart, ook wel de grafische kaart, is tijdens het gamen op je pc een belangrijk onderdeel. Dit onderdeel heeft van alle componenten namelijk de grootste invloed bij het behalen van je FPS. Hij houdt zich bezig met berekeningen die te maken hebben met het visuele gedeelte van je PC. Nvidia en AMD zijn twee grote fabrikanten wat jaarlijks nieuwe chips voor videokaarten produceren.

Gezien er veel animo is voor het minen van crypto, waren er een tijd geleden veel videokaarten niet meer leverbaar. Om dit te voorkomen zijn er nu videokaarten waarbij LHR wordt benoemd, dit staat voor Light Hash Rate. Met deze kaarten is minder efficiënt om te minen.

Naast LHR kan er nog een mogelijke afkorting bij de benaming van de videokaart staan, namelijk OC. Dit staat voor overclockable, dit houdt in dat je de videokaart kan overklokken. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je de cores van je videokaart sneller kunt laten lopen. Dit is handig tijdens het gamen gezien de kaart nog sneller rekent, hiermee haal je nog hogere FPS.

Videokaart kopen

Naast het verschil in de leverancier zijn er ook verschillen in de kaarten op zich, namelijk in het type. Zo zijn er bijvoorbeeld 3080 en 3090 kaarten en soms staat er ook nog eens Ti achter. De populairste kaart op dit moment is de 3080, terwijl de 3090 de betere variant is. Bij deze laatstgenoemde zou je kunnen stellen dat de prijs-kwaliteit verhouding niet mooi in balans is. Je betaalt namelijk wat meer voor een product dat in verhouding niet veel beter is dan de 3080. De Ti achter de cijfers geeft aan dat dit type een snellere variant is.

Videokaart Nvidia

Nvidia is in 1993 opgestart door Jensen Huang, Chris Malachowsky and Curtis Priem met het geloof dat de PC ooit gebruikt zal gaan worden voor het spelen van games en multimedia. Jaren later zijn de videokaarten van Nvidia er voor verschillende doeleinden en budgetten. Naast videokaarten staat het bedrijf ook bekend om zijn chipsets voor grafische kaarten. GeForce is een van de bekendste productlijnen van Nvidia. De producent biedt zowel GTX- als RTX-kaarten aan, waarbij de RTX zich onderscheidt van de GTX door het gebruik van de ray racing techniek (Ray Tracing eXtreme). Door deze techniek wordt voornamelijk de verlichting in games verbeterd. Verder beschikt iedere RTX kaart over DLSS (Deep Learning Super Sampling) techniek. Dit zorgt voor nog betere prestaties doordat de framerates verhogen en zich uiten in prachtige, scherpe beelden. Om deze reden zijn chips van Nvidia het meest geschikt om te streamen. Hiervoor is ook een specifieke lijn ontwikkeld binnen Nvidia, namelijk de Nvidia Studio. Deze is speciaal ontwikkeld voor creators.

Videokaart AMD

De kaarten van AMD zijn geschikt voor zowel beginnende gamers als voor de diehard gamers, maar over het algemeen zijn de kaarten van AMD sterk in het middensegment. Dit door de goede prestaties voor aantrekkelijke prijzen. Daarentegen biedt de producent ook videokaarten die geschikt zijn voor de high-end gebruiker. De kaarten hebben een efficiëntere architectuur, hierdoor is er een lager stroom verbruik. Dit uit zich dan ook weer op de energierekening en een mindere mate van warmteafvoer. In tegenstelling tot Nvidia hebben de chips van AMD geen RTX en DLSS.

Videokaart aansluitingen

Om beeld te hebben zal je natuurlijk je videokaart moeten verbinden met je beeldscherm, dit kan door middel van verschillende aansluitingen. Het handigst is natuurlijk als het beeldscherm en je videokaart dezelfde aansluiting hebben. Hebben ze dit niet? Dan kan je vaak met behulp van een verloopstekker of adopter de onderdelen met elkaar verbinden. Mogelijke aansluitingen zijn: HDMI, DisplayPort en DVI-D. Hierbij is de DVI-D het oudste wat je op een videokaart vindt, maar deze worden tegenwoordig eigenlijk niet meer gebruikt. Bij de HDMI en DisplayPort zijn er verschillende generaties, hierbij zijn de 2.1 bij de HDMI en de 1.4 bij de DisplayPort het meest recent. Wij raden je aan om je hoofdmonitor aan te sluiten met een DisplayPort.

RTX 3080 kopen

Wil je een snelle videokaart wat goede beeldkwaliteit oplevert? Dan raden wij je de RTX 3080 aan, mede omdat dit type een mooie prijs-kwaliteit verhouding heeft. Het is natuurlijk niet voor niets een van de populairste videokaarten! Heb je een ruimer budget en wil je de allerbeste resultaten? Ga dan voor de RTX 3090.

Transparant over onderdelen & prestaties

Met kwaliteitscertificaat

Veilig & verzekerd verzonden

Toegang tot exclusieve Redux Community

Mint ICT B.V. KvK Nummer 83249575 | BTW Nummer NL862792277B01