De Fortnite gids voor ouders

De Fortnite gids voor ouders

 

Fortnite Gids voor ouders 1

 

Fornite is voor ouders een nieuw fenomeen, daarom hebben wij een kleine gids gemaakt voor jullie! Fortnite is een survival game waarbij 100 spelers het tegen elkaar opnemen tot de laatste persoon overblijft. Het is een actie game op snel tempo, een beetje zoals The Hunger Games (film),  waar men ook strategisch moet nadenken om te kunnen overleven. Naar schatting spelen meer dan 250 miljoen mensen Fortnite. Dit niet alleen op console maar ook op gaming pc’s.

Hoe werkt Fortnite?

Spelers spingen uit een vliegende bus naar een gewenste locatie op een eilandje en hebben alleen een bijl bij zich, waarbij ze moeten gaan zoeken naar meer wapens en spullen. Tegelijkertijd moeten ze de dodende elektrische storm ontwijken die een circkel om het speelveld vormt en steeds kleiner wordt. Naarmate de spelers worden uitgeschakeld, wordt dus ook het speelveld kleiner, deze functie houdt de kans op actie intact. Geregeld komen er updates in beeld dat Speler A, speler B heeft gedood met een granaat bijvoorbeeld, dit vormt een soort van druk. Terwijl de game gratis is om te spelen, moet je wel een account maken bij Epic Games om te kunnen spelen.

 

Fortnite inloggen

 

Om het gemakkelijker te maken, kunnen gebruikers hun Google of Facebook accounts gebruiken om in te loggen bij Epic Games, daarnaast kan natuurlijk een normaal account worden aangemaakt. Om het spel te kunnen starten en in de “Gevecht Bus” te geraken, dien je Epic Games te downloaden. Telkens wanneer je het spel speelt krijg je een nieuwe poppetje ongeacht je geslacht. Spelers kiezen vervolgens welke spelmodus ze graag willen spelen, solo, duo of team kan gekozen worden. Je kunt vrienden aan je team toevoegen en spelen als een team. Wanneer je klaar bent om te starten, kun je op de ‘Play’ knop drukken om te beginnen.

 

Fortnite Gids voor ouders - Spel Beginnen

Waarom vinden kinderen Fornite leuk? 

 

 

Fortnite Battle Royale is een overlevingsspel, wat betekent dat je de andere 99 spelers in het spel moet verslaan om te winnen. Dit competitief element voegt een soort druk toe aan het spel, spelers moeten ook nog eens zien te voorkomen dat ze in het oog van de storm terecht komen om in het spel te blijven. Er wordt geregeld afgeteld wanneer de storm eraan komt.

De kleurrijke animaties is aantrekkelijk voor de jongere gebruikers. Epic Games gooit er vaak teasers uit m.b.t. nieuwe updates, nieuwe aanbiedingen en nieuwe manieren om te spelen. Verder is Fortnite natuurlijk gratis om te spelen, waardoor er vrijwel geen drempel is om te spelen.

Er is ook een soort van extra plezier toegevoegd aan de game zoals dino en kersmist kostuums die gekocht kunnen worden (met echt geld). De poppetjes kunnen ook een paar danspasjes uit de kast halen met de ‘emote’ feature, deze kunnen geactiveerd worden tijdens het spelen en dat kan best voor wat amusement zorgen. Veel van deze dansjes zijn geïnspireerd door de huidige popcultuur, waarbij de spelers de mogelijkheid hebben om dit ook op het schoolplein uit te oefenen.

Het spel heeft ook een sociaal element, gebruikers kunnen met twee of meer in een groep spelen en met elkaar chatten via de tekst-chat of d.m.v. van headsets terwijl ze spelen. Fortnite is het meest bekeken spel op Youtube geworden. Er zijn een groot aantal populaire social media of Youtube persoonlijkheden die het spel ook spelen en geven een uitleg over hoe men beter kan spelen.

 

Wat zijn de risico’s van Fortnite? 

 1. Een van de grootste zorgen van ouders van kinderen die Fortnite spelen is de tijd die ze voor het scherm besteden. Door het meeslepende karakter van het spel, vinden sommige kinderen het vaak moeilijk om te stoppen met spelen. Een potje kan in enkele seconden klaar zijn, maar wanneer een speler een hoge score haalt (ver komt in het potje) dan lijkt het vaak noodzakelijk om door te blijven spelen.
 2. De PGEI 12+ rating¸ maar naar leeftijd wordt niet gevraagd.
 3. Het platform is gekoppeld aan Google en Facebook, de bezorgdheid gaat hier dan voornamelijk om dat andere spelers worden toegevoegd op deze platformen. Praat met uw kind over het maken van vrienden in het echte leven, die ze niet van het online gamen kennen.
 4. De standaard instellingen zorgen ervoor dat andere online gebruikers je als ‘vriend’ kunnen toevoegen. Wanneer je ze ook toevoegt als vriend, dan kun je in privé met elkaar chatten.
 5. Spelers die dit spel spelen, kunnen van waar dan ook in de wereld zijn, van elke leeftijd of geslacht en daarbij geheel anoniem blijven.
 6. Gebruikers kunnen worden blootgesteld aan grof taalgebruik door andere spelers in de tekst-chat of via de live-chat.
 7. Er zijn dingen die online gekocht kunnen worden, die ook best duur kunnen zijn maar niet nodig zijn om het spel te kunnen spelen. Kinderen moeten toestemming hebben van hun ouders, anders lopen ze het risico om verbannen te worden van het spel. In de terms and conditions staat: “When you provide payment information to Epic or its authorized processor, you represent that you are an authorized user of the payment card, PIN, key, account or other payment method specified by you, and you authorize Epic to charge such payment method for the full amount of the transaction.”

In het Nederlands:

Wanneer je je betaalinformatie met Epic of zijn geautoriseerde verwerker deelt, dan geef je aan dat je zelf de geautoriseerde gebruiker bent van de betaalkaart, PIN, code, account of andere betaalmethode door jou gespecificeerd en autoriseer je Epic om via deze betaalmethode alles voor het volledige bedrag van de transactie in rekening te brengen.

 

Advies voor ouders en jongeren 

 1. U kunt ‘ouderlijk toezicht’ inschakelen, waarbij de tijd die uw kind het spel kan spelen wordt gelimiteerd.
 2. Er zijn verschillende instellingen die kunnen worden aangepast om het spel veiliger te maken voor kinderen. U kunt bijvoorbeeld kiezen om alleen te spelen met vrienden. Als uw kind alleen speelt, kunt u het volume op mute zetten zodat hij niet hoeft te communiceren met andere mensen via het spel.
 3. Epic Games beschikt ook over privacy instellingen voor gebruikersaccounts. Vriendschapsverzoeken staan automatisch ingesteld op ‘Publiek’, maar dat kan worden aangepast naar ‘vrienden’ of ‘privé’.

 

Fortnite Privacy settings

 

 1. Wanneer uw kind met vrienden speelt en u vraagt om midden in het spel te stoppen, kan dit voor spanning zorgen. Geef hen de verantwoordelijkheid om hun eigen tijd te beheren zodat dit niet gebeurt. Langere potjes kunnen ongeveer 20 minuten duren, maar vaak kan het ook voorbij zijn binnen enkele minuten. Probeer ervoor te zorgen dat ze een inschatting kunnen maken hoeveel potjes er ongeveer passen binnen de toegestane tijd.
 2. Het spel kan erg grijpend zijn, probeer uw kind te vragen wat ze aan het doen zijn in het spel en hoe het werkt om zo hun aandacht buiten het spel te krijgen en terug in de realiteit. Dit maakt het gemakkelijker voor hun om te stoppen met spelen.
 3. Maak het duidelijk aan uw kind dat anderen gerapporteerd kunnen worden tijdens het spelen van het spel.
 4. Praat met uw kind over het maken van vrienden online of het spreken met mensen op anonieme wijze. Herinner hen eraan om nooit persoonlijke informatie te delen via het internet, of andere toegang te geven tot andere platformen (bv. social media) waar deze persoonlijke informatie te vinden is.

 

Rapporteren in Fortnite

Spelers kunnen vrienden worden met andere spelers in Fortnite.

Je kunt ervoor kiezen om geen vriendschapsverzoeken te ontvangen, dit doe je onder ‘instellingen’.

Wanneer je vrienden wordt met iemand op het platform, dan heb je drie opties: ‘Whisper’, dit zorgt ervoor dat je privé bericht stuurt naar diegene, ‘unfriend’ en ‘block’.

Fortnite Gids voor ouders - reporten

Spelers kunnen elke andere speler rapporteren terwijl ze het spel spelen.

Klik op de speler en selecteer ‘Report’. Zo ga je naar het feedback formulier, zie hieronder.

Gebruikers die de ‘terms and condition’ overtreden, kunnen verbannen worden van het spel.

Fortnite Gids voor ouders - Feedback

 

Gaming PC die wij aanraden:
Redux Gamer Entry a40
Redux Gamer Enrty i30

3 jaar garantie op PC's

Laagste prijsgarantie

Webwinkel Keurmerk

Niet goed, geld terug

Gratis verzending vanaf €100,-

Redux Gaming is onderdeel van Desk Heroes B.V. KvK Nummer 72179171 | BTW Nummer NL859017527B01 | BTW Nummer BE0759758636